Εύκολες συνταγές

Συνταγή για τάρτα με πράσινο δαμάσκηνο

Σχετικά με τη συνταγή

Καλώς ήρθατε στην απολαυστική συνταγή μου για τάρτα με πράσινο δαμάσκηνο! Αυτό το εκλεκτό επιδόρπιο συνδυάζει τη γεύση των πράσινων δαμάσκηνων με μια βουτυρώδη κρούστα, δημιουργώντας μια τέλεια αρμονία γεύσεων. 🍃🥧 Η πικάντικη γλυκύτητα των δαμάσκηνων σε συνδυασμό με την τραγανότητα της κρούστας κάνει αυτή την τάρτα μια πραγματικά ευχάριστη στο πλήθος. Είτε διοργανώνετε ένα δείπνο είτε απλώς περιποιηθείτε τον εαυτό σας, αυτή η συνταγή είναι βέβαιο ότι θα εντυπωσιάσει.

Συστατικά

<πίνακας>
<κεφάλι>

Ποσό
Συστατικό

2 φλιτζάνια
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/4 φλιτζάνι
Ζάχαρη κρυσταλλική

1/2 κουταλάκι του γλυκού
Αλάτι

1 φλιτζάνι
Κρύο ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε κύβους

2 λίβρες
Πράσινα δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσι και κομμένα σε φέτες

1/2 φλιτζάνι
Καστανή ζάχαρη

2 κουταλιές της σούπας
άμυλο καλαμποκιού

1 κουταλάκι του γλυκού
Εκχύλισμα βανίλιας

1/2 κουταλάκι του γλυκού
τριμμένη κανέλα

1/4 κουταλάκι του γλυκού
Εκχύλισμα αμυγδάλου

1 κουταλιά της σούπας
Χυμός λεμονιού

1 αυγό
Χτυπημένο ελαφρά για το πλύσιμο των αυγών

Ζάχαρη άχνη για ξεσκόνισμα (προαιρετικό)

Εργαλεία και συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη συνταγή

Για να ζωντανέψει αυτή την τάρτα με δαμάσκηνο, θα χρειαστείτε μερικά απαραίτητα για την κουζίνα. Πιάσε τον έμπιστο πλάστη σου, ένα μπολ ανάμειξης, ένα σύρμα και ένα κοφτερό μαχαίρι. Μην ξεχάσετε ένα ξύλο κοπής, ένα πιάτο για πίτες και λαδόκολλα για να το στρώσετε. Α, και ένας φούρνος – δεν μπορεί να ψηθεί χωρίς έναν! 😉

Προετοιμασία

1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, την κρυσταλλική ζάχαρη και το αλάτι.
2. Προσθέστε το κρύο βούτυρο κομμένο σε κύβους στο μπολ και χρησιμοποιήστε ένα κόφτη ζαχαροπλαστικής ή με τα δάχτυλά σας για να το επεξεργαστείτε στο μείγμα του αλευριού μέχρι να μοιάζει με χοντρό τρίμμα.
3. Προσθέστε σταδιακά παγωμένο νερό, μία κουταλιά της σούπας τη φορά, μέχρι να ενωθεί η ζύμη. Προσέξτε να μην αναμειχθεί υπερβολικά. θέλετε η ζύμη να είναι αρκετά υγρή ώστε να συγκρατείται.
4. Χωρίζουμε τη ζύμη στη μέση, πλάθουμε κάθε μερίδα σε δίσκο και τα τυλίγουμε σε πλαστική μεμβράνη. Αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα ή μέχρι να σφίξει.
5. Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 375°F (190°C).
6. Σε ένα μεγάλο μπολ, συνδυάστε τα πράσινα δαμάσκηνα κομμένα σε φέτες, την καστανή ζάχαρη, το άμυλο καλαμποκιού, το εκχύλισμα βανίλιας, την αλεσμένη κανέλα, το εκχύλισμα αμυγδάλου και το χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε απαλά μέχρι να καλυφθούν καλά τα δαμάσκηνα.
7. Σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια, απλώστε έναν δίσκο από την παγωμένη ζύμη σε κύκλο ελαφρώς μεγαλύτερο από το μέγεθος της τάρτας σας.
8. Μεταφέρετε απαλά τη ζύμη που ανοίγετε στο ταψί της πίτας και πιέστε την στον πάτο και στα πλαϊνά.
9. Ρίχνουμε τη γέμιση δαμάσκηνου στην έτοιμη κρούστα απλώνοντάς την ομοιόμορφα.
10. Ανοίγουμε τον δεύτερο δίσκο της ζύμης και τον κόβουμε σε λωρίδες για να δημιουργήσουμε ένα σχέδιο δικτυωτό πάνω από τη γέμιση δαμάσκηνου. Εναλλακτικά, μπορείτε να καλύψετε ολόκληρη την τάρτα με την τυλιγμένη ζύμη ως συμπαγή πάνω κρούστα, φροντίζοντας να κόψετε μερικές σχισμές για να διαφύγει ο ατμός.
11. Αλείψτε την πάνω κρούστα με χτυπημένο αυγό για ένα χρυσαφί φινίρισμα.
12. Τοποθετούμε την τάρτα στον προθερμασμένο φούρνο και την ψήνουμε για 40-45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η κρούστα και να φουσκώσει η γέμιση δαμάσκηνου.
13. Μόλις ψηθεί, αφαιρέστε από το φούρνο και αφήστε την τάρτα να κρυώσει για λίγο πριν την πασπαλίσετε με ζάχαρη άχνη, αν θέλετε.

Χρόνος προετοιμασίας

Η προετοιμασία αυτής της τάρτας με πράσινο δαμάσκηνο απαιτεί λίγο χρόνο και υπομονή. Ενώ η προετοιμασία διαρκεί περίπου 30 λεπτά, θυμηθείτε να λάβετε υπόψη μια επιπλέον ώρα για να παγώσετε τη ζύμη και άλλες 40-45 λεπτά για το ψήσιμο. Αξίζει κάθε λεπτό όταν απολαμβάνετε το άρωμα και τη γεύση αυτού του απολαυστικού γλυκού.

Προτάσεις αλλαγής συστατικών για vegans

Δυστυχώς, αυτή η συνταγή για τάρτα με πράσινο δαμάσκηνο δεν είναι κατάλληλη για vegans καθώς περιέχει βούτυρο και αυγά, τα οποία είναι ζωικής προέλευσης συστατικά. Ωστόσο, αν ψάχνετε για μια εναλλακτική λύση φιλική προς τους vegan, μπορείτε να εξερευνήσετε συνταγές τάρτας με βάση τα φυτά που χρησιμοποιούν εναλλακτικές όπως μαργαρίνη vegan ή λάδι καρύδας για την κρούστα και λιναρόσπορο ή σάλτσα μήλου ως υποκατάστατα αυγών στη γέμιση.

Συμβουλές για την προετοιμασία της συνταγής, πώς να μαγειρέψετε

– Βεβαιωθείτε ότι το βούτυρο είναι κρύο όταν το ενσωματώνετε στο μείγμα του αλευριού για να γίνει νιφάδα κρούστα.
– Χρησιμοποιήστε ένα ελαφρύ άγγιγμα όταν ανακατεύετε τη ζύμη. η υπερβολική ανάμειξη μπορεί να οδηγήσει σε σκληρή κρούστα.
– Η ψύξη της ζύμης είναι ζωτικής σημασίας, καθώς βοηθά στη χαλάρωση της γλουτένης και διευκολύνει τη χρήση της ζύμης.
– Αν η ζύμη γίνει πολύ μαλακή κατά το πλάσιμο, τοποθετήστε την ξανά στο ψυγείο για λίγα λεπτά για να σφίξει.
– Για να μην μουσκέψει η κάτω κρούστα, μπορείτε να την ψήσετε στα τυφλά πριν προσθέσετε τη γέμιση δαμάσκηνου. Απλώς στρώστε την άψητη κρούστα με λαδόκολλα, γεμίστε τη με βαράκια πίτας ή ξερά φασόλια και ψήστε την στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 10 λεπτά. Στη συνέχεια, αφαιρέστε την περγαμηνή και τα βάρη και συνεχίστε με τη συνταγή σύμφωνα με τις οδηγίες.

Διατροφικές αξίες ανά μερίδα

<πίνακας>
<κεφάλι>

Ποσό ανά μερίδα

Θερμίδες
300

Συνολικό Λίπος
15 g

Υδατάνθρακες
40 g

Ίνα
2g

Σάκχαρα
20 g

Πρωτεΐνη
3g

Βιταμίνη C
8%

Σίδερο
6%

Λάβετε υπόψη ότι αυτές οι τιμές είναι κατά προσέγγιση και ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με τα συγκεκριμένα συστατικά που χρησιμοποιούνται και το μέγεθος της μερίδας.

Απαιτήσεις υπηρεσιών και παρουσίασης, πλευρικές εναλλακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Όταν σερβίρετε αυτή τη νόστιμη τάρτα με πράσινο δαμάσκηνο, έχετε διάφορες επιλογές για να αναβαθμίσετε την παρουσίασή της και να συμπληρώσετε τις γεύσεις της. Μπορείτε να πασπαλίσετε την τάρτα με ζάχαρη άχνη για μια κομψή πινελιά και να τη σερβίρετε με μια κούκλα φρεσκοτριμμένη κρέμα ή μια μπάλα παγωτό βανίλια. Τα κρεμώδη και γλυκά συνοδευτικά εξισορροπούν όμορφα τη τάρτα των δαμάσκηνων. Για μια επιπλέον έκρηξη γεύσης, μπορείτε να πασπαλίσετε μερικές ψημένες φέτες αμύγδαλου από πάνω. Αυτή η τάρτα συνδυάζεται υπέροχα με ένα ζεστό φλιτζάνι τσάι ή καφέ, καθιστώντας την μια απολαυστική απόλαυση για απογευματινό τσάι ή επιδόρπιο.

Αν αναζητάτε εναλλακτικές επιλογές, σκεφτείτε να σερβίρετε μια ελαφριά σαλάτα με ανάμεικτα χόρτα, ντυμένη με μια απλή βινεγκρέτ. Η φρέσκια και τραγανή σαλάτα προσφέρει μια δροσερή αντίθεση με τον πλούτο της τάρτας.

Συνθήκες αποθήκευσης

Για να διατηρήσετε τη φρεσκάδα και τη γεύση της Πράσινης Τάρτας δαμάσκηνου, είναι καλύτερο να φυλάσσεται σε αεροστεγές δοχείο ή να καλύπτεται με πλαστική μεμβράνη. Διατηρήστε το σε θερμοκρασία δωματίου για έως και 2 ημέρες. Εάν χρειάζεται να το διατηρήσετε για περισσότερο, βάλτε το στο ψυγείο για έως και 5 ημέρες. Πριν τη σερβίρετε, αφήνετε την τάρτα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου ή την ξαναζεσταίνετε απαλά σε χαμηλό φούρνο για να αποκατασταθεί η υφή της. Θυμηθείτε, λίγη ζεστασιά μπορεί να επαναφέρει αυτή την τάρτα στη ζωή!

Οφέλη για την υγεία των συστατικών που χρησιμοποιούνται

Η τάρτα με πράσινο δαμάσκηνο όχι μόνο ευχαριστεί τους γευστικούς σας κάλυκες, αλλά προσφέρει και ορισμένα οφέλη για την υγεία:

  • Τα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα. Έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η οποία υποστηρίζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και την υγεία του δέρματος.
  • Το αλεύρι ολικής αλέσεως μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση στο αλεύρι για όλες τις χρήσεις, παρέχοντας περισσότερες φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά.
  • Τα αμύγδαλα, αν χρησιμοποιηθούν ως γαρνιτούρα, προσθέτουν τραγανή υφή και αποτελούν καλή πηγή υγιεινών λιπών, φυτικών ινών και βιταμίνης Ε.

Θυμηθείτε να απολαύσετε αυτό το επιδόρπιο με μέτρο ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.

Παρόμοιες συνταγές

Αν σας άρεσε να φτιάχνετε και να απολαμβάνετε αυτήν την τάρτα με πράσινο δαμάσκηνο, ίσως θέλετε να εξερευνήσετε άλλες συνταγές φρουτένιας τάρτας. Σκεφτείτε να δοκιμάσετε μια κλασική τάρτα Apple όπου τα τάρτα μήλα συνδυάζονται με ζεστά μπαχαρικά όπως κανέλα και μοσχοκάρυδο. Εναλλακτικά, εμβαθύνετε στον κόσμο των καλοκαιρινών γεύσεων με μια αναζωογονητική Τάρτα Blueberry-Lemon, που συνδυάζει πικάντικο τυρόπηγμα λεμονιού και ζουμερά βατόμουρα σε μια βουτυρώδη κρούστα. Αυτές οι παραλλαγές θα ικανοποιήσουν τη λαχτάρα σας για γλυκές και φρουτώδεις απολαύσεις.

Πηγές τροφίμων Έμπνευση για τη συνταγή

Αυτή η συνταγή για τάρτα με πράσινο δαμάσκηνο αντλεί έμπνευση από τη μαγειρική τεχνογνωσία διάσημων σεφ όπως ο Yotam Ottolenghi και η Ina Garten. Η δημιουργική τους προσέγγιση στο συνδυασμό υφών και γεύσεων σε επιδόρπια έχει επηρεάσει τη δική μου ερμηνεία αυτής της απολαυστικής τάρτας. Πειραματιζόμενος με τη γεύση των πράσινων δαμάσκηνων, μπόρεσα να δημιουργήσω μια συνταγή που αποτυπώνει την ουσία του καλοκαιριού και φέρνει χαρά σε κάθε μπουκιά.

Φορέστε λοιπόν την ποδιά σας, διοχετεύστε τον εσωτερικό σας γαστρονομικό καλλιτέχνη και απολαύστε τη δημιουργία αυτής της τάρτας με πράσινο δαμάσκηνο που αναμφίβολα θα εντυπωσιάσει και θα ενθουσιάσει τους γευστικούς σας κάλυκες. Καλή όρεξη!

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button